Pitkästä aikaa kieliaiheinen video! Tällä kertaa kerron random faktoja suomen kielestä. Huomioikaa, että puhun tällä videolla asioista hyvin yleisellä tasolla ja epätieteellisesti, jotta kaikki ymmärtäisivät – ja toki siitä on myös jo aikaa, kun oon viimeksi istunut yliopiston luennoilla ? Sanoin myös virheellisesti, että ”vittu” ois ollut joskus neutraali sana – tutkin asiaa vähän lisää ja kävi ilmi, että kyllä se on luultavasti aina ollut voimasana (mutta merkitys on ollut vahvemmin naisen sukuelimessä, kun nykyisin sana mielletään enemmän vain kirosanaksi). Jätä kommentti tai yläpeukku, jos tykkäsit tällaisesta videosta!

? Kokemuksia suomen kielen opiskelusta ?
• http://sitasalminen.fi/vanhablogi/opiskelupostaus/

? Lisää samanlaisia videoita ?
• 5 oudointa asiaa thain kielessä https://youtu.be/V7K9tTH30uM
• Mitä mun nimi สิตา tarkoittaa? https://youtu.be/rjjfZFWWO1w
• 5 oudointa asiaa oulun murteessa https://youtu.be/_Gkw_AA2to0

? Situlin alekoodit ?
• Timma 5 euron alennus: JRXOGI
• Airbnb-liittymislinkki 30 e alennus: https://bit.ly/2Bkivcv

✨ Seuraa somessa @sitasalminen ✨
• Asmr-kanava: http://bit.ly/2oYF9Ak
• Instagram: http://bit.ly/2jFWCIm
• Twitter: http://bit.ly/2kYOJyN
• Spotify-treenisoittolista: https://spoti.fi/2QbpWLg
• Facebook: http://bit.ly/2kUmzsT
• Blogi: http://bit.ly/2kUlb9B

? Tilaa mun kanava tästä ?
• http://bit.ly/2jLpza0

10 Vastausta

 1. Sita Salminen

  Moi kaikki! Opitteko mitään uutta videosta, vai oliko kaikki ihan tuttuja juttuja? Entä puhutteko te jotain murretta? ☀️

  Vastaa
 2. Laura Hii

  Oon itseasiassa nukkumaan mennessä googlaillut näitä juttuja kun oon jäänyt miettimään miksi kielellisesti asiat on niin kuin ne on. Kirosanat erityisesti on kiinnostanut kun joissain kielissä ei ole ollenkaan kirosanoja, että miksi Suomen kielessä on niitä niin paljon. ??
  Lisää näitä ehdottomasti! ???

  Vastaa
 3. Tiina Eskelinen

  Eikö herne-sanassa ole ollut lopussa k? Mikä on lopussa olevan k:n ja h:n esiintyvyys, tiedätkö?

  Vastaa
 4. Jutta

  olipas mielenkiintoinen video 😀 musta on muuten hassua (nyt kun lueskelin kommenttejakin), et jotkut on sitä mieltä ettei puhu mitään murretta (ja nää on varmaan lähinnä pääkaupunkiseutulaisia jotka käyttää mä ja sä eikä esim. sie ja mie ). ja mä ite etelä-suomalaisena olin nuorempana tota samaa mieltä, kunnes tajusin et onhan sekin murre sinänsä jo kun puhutaan erilailla ku iso osa suomesta. ja muistan kun olin ihan ihmeissäni, kun mun lapsuudenystävä joka oli muuttanut keski-suomeen ja jota en ollu nähny melkee 10vuoteen sano mulle kun tavattiin et "ei vitsi sul on vahva hämeen murre". 😀 murteet on kyl mahtava rikkaus suomen kielessä, oispa tylsää jos kaikki puhuis kirjakieltä!

  Vastaa
 5. Puerfelix

  Näitä lisää!! Ite mietin usein et kuin siistiä esim. venäjän kielessä kun puhutaan menneestä aikamuodosta niin yhtäkkiä verbien taivutuksessa pitääkin ottaa huomioon subjektiivin kieliopillinen suku. Tai sitten se, että joissain kielissä on yksikön ja monikon lisäks duaalimuotoja, jollon on olemassa oma sana kahdelle tytölle "tytön" ja "tyttöjen" lisäks. Kielen kehitys on monessa mielessä tosi mielenkiintoista – jotenkin itteeni surettaa tosi paljon kielen köyhtyminen et nykyään kuulee useesti esim. "en ehtinyt laittaa ruokaa" vaikka oikein sanottaisiin "en ehtinyt laittamaan ruokaa" mut tässäkin varmaan korostuu se tarve olla tehokas ja sisällyttää mahdollisimman paljon informaatiota lyhyempiin virkkeisiin. Samoin posessiivisuffiksit tuppaa unohtumaan kauheen helposti. Jään odottamaan lisää videoita aiheesta, jota oot selkeesti opiskellut! 🙂

  Vastaa
 6. nappulais

  Jep, unkarilaisen kanssa seurustelevana voin sanoa, että ei oo mitään samaa kielissä 😀 Paitsi se että sanat sanotaan miten kirjoitetaankin ja samoja kirjaimia + unkarissa enemmän vokaaleja.

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.