tällä viikolla ajattelin oikeesti haastaa itteni ja kokeilla, mihin käytän aikaa jos en voi tehdä sitä somessa.

fressitv:

FressiTV

meditaatio:

kauralastut:
https://www.kamomillankonditoria.com/2014/03/kauralastut.html?m=1

brunssi:

https://www.ohmygoodness.fi

IG
maijuvouti & kattinakki

FAQ
missä martta on?

mikä biisi outrossa?
all or nothing – adam & dan skinner

10 Vastausta

 1. Sofia Tuohimaa

  Some on nykyaikaa, ei siitä täysin pääse irti mutta kultanen keskitie on hyvä!

  Vastaa
 2. Typonakki

  Itsellä on tullut tietynlainen inho reaktio somen suhteen. Mulla oli ihan samanlaisia lukuja omien sovellusten käytössä. Viimeinen pisara oli kun olin odottamassa bussia ja yhtäkkiä tajusin, että olin kaivanut kännykkäni taskusta ja avannut instagramin käytännössä tiedostamatta sitä itse. Silloin päätin poistaa 90% some sovelluksistani puhelimesta. WhatsApp, Messenger, Instagram ja Spotify löytyy enää puhelimesta ja niitä käytän enää viesti toimintojen takia ja Spotify, koska ilman musiikkia en voi elää. Kaiken muun somen hoidan kämpillä tietokoneella ja kun lähden pois kämpiltä jää "koko some" sinne. Jos kaipaan viihdettä matkalle niin laitan laukkuun kirjan mukaan tai sitten vain "olen", joka oli alkuun näin ärsyke riippuvaiselle tuskallista.

  Alkuun muutama päivä oli älytöntä kipuilua ja taistelua, mutta nyt kuukausien jälkeen huomaan olevani irrottautunut noista kaikista. Nykyään on paljon enemmän henkisesti läsnä ja ympäristöön kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota, kun ei ole enää nenä kännykän ruudussa kiinni.

  Vastaa
 3. Minna P

  En tiedä että oletko Maiju koskaan ajatellut asiaa, että vaatteesi ovat kelttiaiheisia. Rakastan sitä. Hyvin hallittua, mutta silti kaunista.

  Vastaa
 4. Kummitus

  Jos viikko ilman somea tuntuu liian isolta ja mahdottomalta, niin kokeilkaa vaikka yks someton päivä viikossa tai ees muutama tunti päivässä ilman puhelinta. Esimerkiks päivän eka ja vika tunti ilman somea ja nettiä voi olla hyvä alku.

  Vastaa
 5. Astiw

  Lsklsk Slkskfjjsl aslkjdlskd
  -Maijun äänikirjamateriaali 2020

  … En kestä miltä toi kuulostaa :'D mut joo, ihanan raikas video! Ite oon kans koittanu keskittyy ehkä vähän enemmän tähän puhelimen ylikäyttöö, mut koskaa siinä en oo onnistunu.

  Vastaa
 6. Pelihommia

  Ensinnäkin, ISO kiitos tästä videosta siulle. <3 Tämä aihe on nykypäivänä hyvin tärkeä pohdittavaksi ihan jokaiselle. Toisekseen, ole armottoman ylpeä itsestäsi, että lähdit somettomaan viikoon kohdaten, sekä myöntäen riippuvuutesi. Toi on hyvin ihailtavaa. Ei ole mikään läpihuuto juttu olla viikkoa ilman somea nykyaikana, etenkin kun miettii miten paljon some on osa siun työtäsi.

  Sitten, koska aihe on minulle henkilökohtaisesti hyvin tärkeä (kännykkäriippuvaisena täällä huutelen nääs), että toi kultaisen keskitien saavuttaminen ei jäisi vain puheen tasolle, niin uskaltaudun antamaan vinkkejä. Olen itse tehnyt aikoinaan vetänyt kuukauden somelakon/loma ja aah se teki hyvää!

  – Suosittelen lämpimästi lukemaan Jaron Lanierin 10 syytä tuhota kaikki sometilit nyt – kirjan. Löytyy Bookbeatista.
  Okei, kuulostaa tosi ääripäiseltä kirjalta ja noh, kyllähän se hieman onkin, mutta kun aloitin oman somelomani, luin kirjaa samalla ja se auttoi minua ymmärtämään miksi teen tämän loman somesta. Mutta sanoisin, että toi kirja enemmänkin kannustaa loppujen lopuksi löytämään sen oman tavan käyttää somea ns. terveellisesti = keskittyä niihin asioihin somessa mitkä tuovat sitä hyvää oloa. Ps. kirjassa puhutaan myös kissoista.

  – Tehdä someille siivous. Eli muokkaa somet siun tarpeillesi sopivaksi.
  Somelomani jälkeen siivosin mm. mun facebookin ja ig:n perusteellisesti. Konkreettisesti tämä tarkoitti sitä, että poistin karusti KAIKKI turhat ryhmät, tykkäämiset jne, kaverit jotka tuntuuvat vain olevan numero siellä kaverilistalla (eivät tuo oikeasti sisältöä/rikkautta elämään) IG:ssä pohdin keitä haluan Oikeasti seurata = nähdä informaatiotulvassa, keitten informaatiosta saan energiaa eikä se ota minulta energiaa pois? Tapahtui aika rankkaa siivoamista sielläkin.
  Miksi näin? Ihminen pystyy käsittelemään vain rajallisen määrän informaatiota päivässä. Me saamme hirveästi tiedostamatonta informaatiota (aistit) päivän aikana. Tähän kun lisätään informaatio mitä saamme somesta päivän aikana, niin ei ihme että alkaa olla väsynyt, ahdistunut taikka "overwhelming" tunne pitkässä juoksussa. Olen huomannut mm. Facebookin käytön olevan vähemmän kuluttavampaan, kun seinälleni tulee vain SE informaatio mistä koen saavani sitä hyvää energiaa ja tunnetta. Esim. voisit pohtia, saatko sie aidosti hyvää oloa siitä, että seuraa muitten draamoja kommenttikentissä fb:n ryhmissä? Millainen tunne sulla on niitten lukemisen jälkeen? Jos saat, niin sitten kannattaa pitää ne ryhmät!

  – Tehdä itsereflektointia somen käytössä jatkossakin.
  Tää on ehkä se vaikein asia, ainakin itselleni. Somea (etenkin itselläni IG) tulee helposti käytettyä "automodena" ihan vahingossa. Siitä tulee rutiini/tapa ihan niin kuin jokaisessa addiktiossa, koska joka kerta kun sinne menee niin siitä saa sen pienen dopamiiniannoksen. Siksi kyseessä on just se riippuvuus/addiktio. En ole vieläkään päässyt itse eroon siitä tavasta, etten kattoisi IG:tä ennen ku menen nukkumaan. :< Kuitenkin, olen huomannut itelleni tärkeäksi tarkastella arjessa omia tunteita mitä tulee somen käytöstä. "Olenko tosta informaatiosta saanut viime aikoina mitään hyvää itselleni?" "Haluanko nähdä näitä juttuja somessa yhä, vaikka tämä jäi siivouksesta jäljelle?" Kun tota harjoittaa tarpeeksi monta kertaa, kehittyy ikään kuin taito tunnistaa ne informaatiot, joista saa sitä AIDOSTI hyvää tunnetta. Ne jotka sitten poistaa sieltä, ei niitä sitten edes jää kaipaamaan, vaikka sillä poistohetkellä ei tunnukaan siltä.

  Pahoittelut romaanista ja isot tsempit sulle kultaisen tien etsinnässä. Kerro sitten miten on sujunut! <3

  Vastaa
 7. vilma rosenberg

  Siis eihän tuo ole homma eikä mikään jos saa roikkua netflixissä ja youtubessa yms 😮 ilman niitä myös tää olisi mielenkiintonen kokeilu 🙂

  Vastaa
 8. Anne Lehtola

  Voi olla että tää mun neuvo on ihan yhtä tyhjän kanssa, koska ruutuaikaa tää ei varsinaisesti lyhennä, mutta kerron kuitenkin. Oletko miettiny television hankkimista? Itse katson 99% tube-videoista mun telkkarista, ei läppäriltä tai kännykästä. Läppäri on työhommia varten, puhelin kommunikointi varten ja telkkari viihdettä varten. Eikä telkkarin tarvitse olla iso tai tilaa vievä (vinkki: kiinnitä seinään säädettävällä telineellä: https://www.verkkokauppa.com/fi/catalog/8098d/Seinatelineet-varrella/products) voi helposti touhuta samalla kaikkea kun ei ole kännykkä kädessä ja läppärin ruutu on vapaa duunin tekemiseen 👍

  Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.