Striimaus on parhaimmillaan yhteisöllistä pelaamista. Pelaamisen ohella lähettäjä voi keskustella katsojien kanssa. Suosituimmissa pelistriimauspalveluissa on chat-ikkuna, jossa katsojat voivat kysyä kysymyksiä, kommentoida ja osallistua lähetykseen muutenkin. Striimauksen yhteisöllisyys muodostuu juuri striimaajien ja katsojien vuorovaikutuksesta.

Striimien tavoittavuus

Twitchissä katsottiin yhteensä 355 miljoonaa minuuttia lähetyksiä. Kuukausittain palvelu keräsi yli 2 miljoonaa striimaajaa, ja päivittäin palvelua käytti yli 15 miljoonaa käyttäjää. Määrät ovat suuria, ja selkeätä kasvua tapahtuu vuosittain muun muassa Twitch-palvelun parissa. Myös YouTube Gaming kasvaa jatkuvasti.

Mitä striimaaminen on?

Striimaus tarjoaakin monipuolista tekemistä sekä erilaisia osallistumisen tasoja. Halutessaan voi vain seurata striimiä, mutta on kuitenkin mahdollisuus kommentoida ja olla yhteydessä striimaajaan. Voi osallistua itse pelaamiseen verkossa ja olla näin mukana lähetyksessä.

Pelistriimaus ei ole vain pelailua, vaikka se saattaa siltä vaikuttaakin. Striimatessa pyritään viihdyttämään katsojaa, joka ei ehkä itse pysty pelaamaan striimattavaa peliä tai sitten vain viihtyy striimaajan ja muiden seuraajien seurassa.

Parhaimmillaan pelistriimaajan tai kanavan ympärille kasvaa yhteisö, joka kokoontuu katsomaan tutun striimaajan pelejä ja keskustelemaan sekä striimaajan että toisensa kanssa.

Striimin elementit

 • Striimaaja
 • Peli
 • Chat
 • Kanavan grafiikat ja muut efektit

Oman peliyhteisön rakentaminen on rohkeasti aloitettava jostakin. Striimaus on helpointa aloittaa itselle tutuilla peleillä ja pelikoneilla. Kanavaa voi jatkossa kehittää monipuolistamalla pelejä ja striimaustapoja. Jos organisaatiolla on jo tuore pelikonsoli, striimauksen voi aloittaa konsolilla ja harkita striimauskoneen hankintaa myöhemmin.
Striimejä on monia erilaisia, mutta ne kaikki koostuvat samoista osasista.

Välineet

Striimaaminen vaatii tehokkaan tietokoneen tai uusimman sukupolven pelikonsolin. Striimatessa tietokoneella pyörii pelin lisäksi myös lähetysohjelma, ja ne yhdessä vaativat paljon tehoja tietokoneelta. Suosituin striimauspalvelu Twitch suosittelee, että striimaustietokoneessa on vähintään seuraavat ominaisuudet:

 • Prosessori: Intel Core i5-4670 tai AMD:n vastaava prosessori
 • Muisti: 8GB DDR3 SDRAM
 • Käyttöjärjestelmä: Windows 7 Home Premium (Mac:llä voi striimata myös)

Striimaustietokone voi olla pöytätietokone tai kannettava tietokone. Nykyisin myös läppäreissä on tehokkaita osia, ja saatavilla on myös erillisiä pelikannettavia. Tietokoneen ominaisuudet määrittelevät siis striimaukseen sopivaa konetta enemmän kuin ulkonäkö tai koko.

Uudenlaisia tapoja viihdyttää ihmisiä keksitään jatkuvasti. YouTuben videoblogien kaltaiset ilmiöt. Tavalliset ihmiset ja heidän kertomuksensa kiinnostavat ihmisiä.

Samalla varsinkin nuoremmat sukupolvet ovat siirtäneet viihteen seuraamistaan entistä enemmän nettiin. Striimaaminen (eng. streaming) eli suoratoisto on hyvä esimerkki uudesta viihdemuodosta. Vaikka käytännössä kaikki netistä suoraan katsottava video on striimaamista, keskittyy tämä opas itse tehtyihin striimeihin. Monet eri tekijät ovat mahdollistaneet kenen tahansa ryhtymisen striimaajaksi. Ensinnäkin internetyhteydet ovat sillä tasolla, että hyvälaatuista kuvavirtaa on mahdollista lähettää suorana netin välityksellä. Lisäksi tietokoneet ja muut striimaamiseen tarvittavat laitteet ovat niin tehokkaita ja edullisia, että niitä voi hyödyntää kotioloissakin, eivätkä kunnolliset laitteet ole enää vain ammattilaisten saatavilla. Striimit ovat muodostuneet myös kulttuurisesti hyväksytyksi ajanviettotavaksi etenkin nuorten parissa.

Striimaamisen suosiosta kertonee se, että monet nykyisin suositut palvelut mahdollistavat käyttäjilleen omien striimien tekemisen tai muiden tuottamien live-lähetysten seuraamisen. Vuonna 2015 suosionsa huipulla ollut Periscope-sovellus perustuu pitkälti pelkkien live-lähetysten tekemiseen. Tätä sovellusta kannattaa kokeilla dreamzcasino.com/fi/ pelimaailmassa

Digipeleihin keskittyvät pelistriimit ovat erittäin suosittuja. Pelistriimit ovat live-lähetyksiä, joissa ruudussa näkyy pelattavan pelin lisäksi yleensä myös pelaaja. Pelistriimien suosiota selittää osittain digitaalisen pelaamisen suosio sinänsä, mutta osittain myös lähetysten interaktiivisuus. Lähettäjällä ja katsojalla on lähes aina mahdollisuus kommunikoida striimilähetyksen aikana. Kaikki suosituimmat striimauspalvelut tarjoavatkin chat-mahdollisuuden. Katsojalle on paljon mielenkiintoisempaa ja palkitsevampaa, kun striimaaja reagoi hänen kommentteihinsa. Ja vaikka lähetystä tekevä pelaaja ei ehtisikään reagoida, voi keskustelua käydä chatissa reaaliaikaisesti muiden katsojien kanssa. Yksittäinen striimikanava voi olla yhteisö, jossa on tietyt, usein osin kirjoittamattomat säännöt. Tähän yhteisöön kuuluminen luo samanlaista sisältöä elämään kuin mikä tahansa muukin yhteisö.

Hyvässä striimissä näkyy striimaajan persoonallinen ote. Striimin tekijän persoona onkin tärkein syy, miksi striimiä seurataan tai miksi kiinnostus striimiin säilyy.
Striimaaja henkilönä määrittelee pitkälti kanavan yleisen tunnelman, säännöt ja käytännöt. Mitä aktiivisempi lähetyksen tekijä, sitä mielenkiintoisempi hän on. Tunteiden näyttäminen ja reaktiot erilaisiin tilanteisiin ovat nekin tärkeitä seuraajille.

Aktiivisempaa roolia voi hakea vähitellen: monet tunnetut striimaajat kysyvät tuttuja tai pitkäaikaisia luottofaneja pelaamaan kanssaan tai auttamaan chatin hallinnassa.

Miten alkuun?

Striimaustoimintaa aloittaessa on hyvä miettiä, millainen striimaus sopisi parhaiten omaan toimintaan. Miksi striimaat? Kuka on yleisösi? Miten aktivoit vuorovaikutteisuutta? Miten nuoret voisivat olla toiminnassa mukana aktiivisissa rooleissa?

Prosessorin ja näytönohjaimen merkitys

Mitkä ihmeen prosessori ja näytönohjain ja millaiset sopivat striimaamiseen?

Prosessoreissa ja näytönohjaimissa on laaja valikoima. On vaikeaa sanoa, millainen komponentti on sopiva juuri tietyyn striimitoimintaan. Lähtökohtaisesti vaativa pelaaminen eli parhaimpien peliasetuksien käyttäminen ja samaan aikaan laadukkaalla kuvanlaadulla striimin lähettäminen kuormittavat enemmän prosessoria ja näytönohjainta.

Prosessori (suoritin, CPU) on tietokoneen yksi keskeisimmistä osista. Sen tehtävänä on suorittaa tietokoneohjelman antamia käskyjä. Lyhyesti tämä esimerkiksi tarkoittaa pelin, www-selaimen tai striimausohjelman pyörittämistä.

Näytönohjain on grafiikkaa piirtävä kortti. Näytönohjaimia on erillisiä, isoja ja tehokkaita sekä sisäisiä eli integroituja (kannettavissa tietokoneissa emolevyssä prosessorin kanssa samalla sirulla). Näytönohjaimia käytetään erittäin vaativiin tarkoituksiin, kuten videopelaamiseen tai esimerkiksi videoiden tekemiseen.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että tarpeeksi tehokkaan pelikoneen keskusyksikön striimauskäyttöön saa noin tuhannella eurolla. On kuitenkin muistettava, että tehojen tarpeeseen vaikuttavat striimattavat pelit ja koneen muut käyttövaatimukset. Esimerkiksi Overwatch-pelin striimaus vaatii tietokoneelta enemmän kuin Minecraftin striimaus. Tämä johtuu siitä, että Overwatch käyttää hieman enemmän tietokoneen tehoja kuin Minecraft.

Jos olet epävarma tietokoneen hankinnassa, niin voit olla yhteydessä tietokoneita myyviin liikkeisiin, striimiyhteisöihin tai striimaajiin

Pelikonsolit

Kaikki suoratoistaminen ei vaadi tietokonetta, vaan striimejä voi tehdä pelikonsolillakin. Nykyisistä (2018) konsoleista striimilähetyksiä tukevat PlayStation 4 sekä Xbox One.

Tällä hetkellä esimerkiksi PlayStation 4 -konsolilla on mahdollista striimata Twitchiin ja YouTubeen, kun taas Xbox Onella lähetyksiä voi tehdä Twitchiin ja Mixeriin. Konsolit voi myös tarvittaessa yhdistää videokaapparin avulla tietokoneeseen, mutta itsenäinen striimaus konsolilla on myös mahdollista.

Verkkoyhteys

Striimaus vaatii hyvän verkkoyhteyden, ja etenkin striimatessa se on tärkeä. Verkon lähetysnopeuden tulisi striimatessa olla vähintään 1Mbit/sekunnissa, mutta nopeampi on aina parempi. Latausnopeus vaikuttaa suoraan siihen, kuinka laadukasta kuvaa pystyt striimaamaan. Suositeltu lähetysnopeus on n. 10Mbit/s, mutta hitaammallakin pystyy striimaamaan riittävän hyvin. Jos striimauksen vaatiman verkkoyhteyden hankinta tai käyttö osoittautuu vaikeaksi, kannattaa harkita 4G-reitittimen (tai vastaavan) hankintaa.

 

Mikrofoni ja kamera

Striimauksessa on kyse muustakin kuin pelkän pelivideon lähettämisestä. Mikrofoni ja kamera mahdollistavat striimaajan viestinnän katsojien kanssa, ja etenkin mikrofoni on ehdottoman tärkeä striimatessa. Striimitoimintaa aloittaessa kuulokemikrofonilla pääsee pitkälle. Lähes jokaisessa pelikäyttöön suunnitellussa kuulokkeessa on mikrofoni, jolla striimin lähettäjä saa itsensä kuuluviin.

Kuulokkeita hankkiessa kannattaa hieman selvittää laatueroja, mutta viime kädessä tärkeintä on, että kuulokkeet ovat mukavat ja toimivat. Halvimmillaan hyviä kuulokkeita saa 20 eurolla. Kalleimmissa kuulokkeissa on erilaisia säätömahdollisuuksia, ja ne ovat yleensä rakenteellisesti laadukkaampia. Useimmiten kalliimmat mallit ovat myös langattomia.

Palvelut ja sovellukset

Twitch
Pelistriimaukseen keskittyneitä palveluita on useita, mutta tällä hetkellä Twitch on niistä ylivoimaisesti suosituin. Vuonna 2017 Twitch tavoitti 212 miljoonaa katsojaa, ja vaikka suomalaisten osuus määrästä on pieni, valtaosa peliviihteestä tuotetaan ja katsotaan Twitchin kautta. Twitch-tilin luominen on helppoa, ja Twitchin käyttöön löytyy laadukkaita ohjeita, joiden avulla on helppo aloittaa striimaus ja kehittää toimintaa.

YouTube gaming
YouTube on suosituin pelivideoiden katselukanava. Monet pelivideoiden tekijät myös striimaavat YouTubessa, mutta YouTubeen tallennetaan yleensä editoituja pelivideoita. Suurin osa suosituista striimaajista käyttääkin Twitchiä striimaamiseen ja julkaisee editoituja pelivideoita YouTubessa. Palvelu on myös suosittu myös niiden käyttäjien piirissä, jotka haluavat tuottaa parempilaatuisia lähetyksiä, koska esimerkiksi Twitchissä lähetyksen laatu on rajoitettu. Jos kuitenkin suoratoiston haluaa olevan esimerkiksi 4K-laatuinen, vaatii se myös lähetettävältä tietokoneelta enemmän tehoja. Jos organisaatiollasi on jo suosittu YouTube-kanava, voi olla perusteltua käyttää YouTubea myös striimaamiseen, Muussa tapauksessa Twitch on varmin vaihtoehto.

Muut palvelut

Pelistriimauksen suosio on ollut pitkään kasvussa ja erilaisia striimauspalveluita on saatavilla useita. Microsoftin omistama Mixer pyrkii tekemään striimauksesta interaktiivisemman kokemuksen, jossa katsoja pystyy reagoimaan tai osallistumaan striimattavaan peliin. Mixer mahdollistaa myös useamman striimaajan jaetun striimin tekemisen.

Striimaussovellukset

Striimaussovellukset ovat välttämättömiä yleisimmissä striimauspalveluissa, kuten Twitch ja YouTube, jotta lähetyksen saa verkkoon. Sovellus tallentaa ja lähettää tietokoneen tai konsolin kuvan ja äänet striimauspalveluun. Markkinoilla on useita hyviä striimaussovelluksia, mutta tässä oppaassa keskitytään OBS-studioon, koska se on monipuolinen, helppo ja maksuton.

OBS:n lisäksi on muitakin suosittuja ohjelmia, kuten XSplit tai Gameworld, ja niissä on omat hyvät puolensa. Esimerkiksi XSplit mahdollistaa helpon striimin aloittamisen, koska siinä on selkeät ja helpot ohjeet. Myös muut maksulliset striimausohjelmat voivat olla helpompia käyttää tai niissä voi olla enemmän ominaisuuksia käytettävissä, mutta erot maksullisten ja maksuttomien ohjelmien välillä ovat pieniä.

Palvelut, joihin voi lähettää striimiä:

 • Twitch
 • YouTube
 • SmashCast
 • Mixer
 • DailyMotion
 • Facebook
 • ReStream
 • tv
 • Twitter/Periscope
 • Valinnainen palvelin

Kanavan perustaminen

Kun laitteet on hankittu ja ohjelmat asennettu, voi striimaaja aloittaa toimintansa.
Striimaajan täytyy luoda oma kanava striimauspalveluissa kuten Twitch tai YouTube. Striimilähetykset näytetään kanavalla, ja sen yhteyteen voi upottaa striimaajan ja kanavan yleisiä tietoja. Kanavan tietoihin voi lisätä esimerkiksi mistä striimissä on kyse, kuinka usein kanavalla striimataan, kuka on striimaamassa ja millaisia sääntöjä striimin keskustelussa on. Kanavan tiedot näkyvät, vaikka striimi ei olisikaan käynnissä, joten niissä kannattaa kertoa millaisesta striimistä on kyse ja koska striimiä voi seurata. Näiden lisäksi tietoihin voi lisätä Discordiin tai muihin sosiaalisen median kanaviin johtavia linkkejä. Näitä voivat olla esimerkiksi organisaation Facebook-sivun, Instagram-tili tai Discord-serverin kutsulinkki.

Liittyvät artikkelit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.